Értsd már meg!

understand_resized.jpg"Értsd már meg! Nem igaz, hogy nem érted!" Az angol understand szó gyönyörűséget mutat: under= alá, stand=állni. Vagyis, ha meg akarsz érteni valakit, be kell állnod az ő nézőpontja alá. Hányszor akartak Rád nyomni különböző nézőpontokat? Meg kell értenem, hogy megváltoztathassam" Nos igaz ez? Hányszor próbálod megérteni, ki mit, miért csinál?

Rajtad múlik, mit választasz. Nézzük csak át: ha meg akarod érteni a másikat, bele kell lépned az ő valóságába. Na már most, ha ő az öntudatlan, végtelen zűrzavart választja, és Te belelépsz oda, onnan mit tudsz teremteni? Aztán azt hiszed, Te vagy összezavarodva, pedig csak az őbenne lévő katyvaszt érzékeled. Mit döntöttél el, minek kell történnie előbb, milyen tervnek kell teljesülnie, és csak utána változtathatsz?

Honnan tudsz megváltoztatni bármit?

Teljes jelenlétből. A saját életedben való jelenlétből. Amikor bármennyire is fura vagy nyomasztó a helyzeted, nem kisétálsz a saját életedből, hanem beleállsz, és hajlandó vagy ránézni mi van. Nem azt nézed, mások valósága, nézőpontja szerint mi van. A nézőpontod teremti a valóságodat. Ha beveszed más nézőpontját sajátodként, csodálkozol, hogy nem látsz tisztán és inkább menekülsz? Hányszor hazudsz Magadnak? Rendkívül trükkös vagy. Nincs ezzel baj, ismerd el a kreativitásod, és nézz rá, hogy ha ezt a képességed az életed teremtésére használnád, mit tudnál létrehozni. Tudom, szeretsz tornázni, túráztatni Magad. Mi van, ha a korlátok megmászása, átugrása helyett egyszerűen választasz mást?

Hogyan legyek jelen?

Zárd be az összes hátsó kijáratot! Ezek a titkos ajtók, amiket nyitva hagyunk, hogy elegánsan kisétálhassunk bármikor, és elmondhassuk, hogy ááá, nem is fontos az egész. Ha fenntartod ezeket, eleve kódolod, hogy nem jön össze. Ilyenkor nem vagy hajlandó teljes intimitásban lenni Magaddal, és mindig azt keresed, miért ítélheted meg Magad. A jelenlét nemcsak az, hogy meditálsz. Azt is választhatod, rendkívül felszabadító, amikor nem az elmédben vagy. Igen ám, de mi van, mikor kimész az utcára, veszekszel a pároddal? Ezért is imádom az accesst, nagyon sokat ad, hogy egyre inkább benne legyél a saját éltedben, működő eszközök tárházát találod a mindennapokhoz.

Lehet a kispadról gólt rúgni? Egyre többször látom klienseimnél, hogy akár évek óta tartó beragadásokat tudunk feloldani akkor, ha tényleg beleáll, jelen van és választja. Kérd, ne kéregesd, amit szeretnél. Válaszd, hogy bármibe is kerüljön megváltoztatod, ami nem működik. 

Nem értem, hol akadtam el

Mi van, ha nem érteni akarod? Az elemzés, az okok keresése visszavisz a múltba, és benne tart abban, hogy a múltbéli korlátozásaidból teremted a jövőd.

Fura dolgot mondok: ahol elakadást érzékelsz, ott mindig olyan képességed van, amit nem ismersz el. Nézz rá,  mi lehet ott, ismered el, és figyeld, mit teremt. Tényleg beragadtál, vagy netán valakit kifogásként használsz, miért nem teremted az életed? Ez nem mindig ennyire markáns. Mondok egy példát: mersz boldogabb lenni, mint a szüleid? Inkább Te is nyomorulttá teszed Magad, hogy ne lógj ki? Mersz sokkal nagyobb bőségben élni, mint a barátaid? Nos? Esetleg eldöntötted, hogy elvesztenéd őket, ha így lenne? Milyen titkos találmányokat használsz, hogy megállítsd Magad? Most van itt az ideje ezeket feladni?

Végülis ráérsz. Ha mégis MOST választod, hogy túlmész a korlátaidon, egy izgalmas, ütős kis tanfolyamra hívlak. Mi lenne, ha soha többet senkinek nem engednéd, hogy megállítson?

 

Kép forrása: https://askanakinpony.deviantart.com