Mi normális és mi nem az?

Ki kér térfogatlevest?

besenyopista_resized.jpgSokan tűnődünk néha ezen, mi normális, mi megfelelő, mit illik és mit nem. Ki is határozza meg ezt? Kinek hiszel? Mennyi energiát pazarolsz arra, hogy befeszülve,  saját Magad megtagadva létezz, csak nehogy hülyének nézzenek. Menjünk csak utána, hogy is van ez.

Bevallom, én először akkor kezdtem egyáltalán ezen a témán morfondírozni, amikor találkoztam Thomas Kuhn paradigmaváltás fogalmával. Mindenki őrizze meg a nyugalmát, filozófiai mélységeket meghagyom egyéni feldolgozásra, ha érdekes. Amivel ebből érdemes eljátszani, hogy még  a tudományos igazság fogalma sem határozható meg kizárólag objektív kritériumokkal, mert azt a tudományos közösség konszenzusa határozza meg.

Na már most, ha a tudomány is bajban van az "igazság" meghatározásával, ajkkor mi a helyzet egy olyan fogalommal, hogy normalitás?

Ez az alábbi kedves oktatóvideó számomra csodálatos: mennyi minden belefér három percbe. Figyeljük csak meg, milyen kérdések merülnek fel: a semmi az van, vagy nincs? Kinek is van igaza? Besenyő Pista bácsinak annyiszor van igaza, ahányszor csak akarja. És Neked? Neked mi igaz? Mikor működsz abból, ami Neked igaz, és mikor veszed át annyira más ítéleteit és elvárásait, hogy észre sem veszed, ez nem Hozzád tartozik. Fontos, hogy igazad legyen? Mennyi konfliktusunk lenne, ha úgy tekintenénk mindenre, ítélet nélkül, hogy érdekes nézőpont?

 

 

Mennyire tűnik elmebajnak a videóban gondolatban megfőzött térfogatleves? Vajon hány ilyen hasonló elmejátékot futtatunk, de annyira sokan és régóta csináljuk, hogy elhittük, hogy ez így rendben van? Csodálatos, ahogy játszik a szavakkal.  Nekem ezzel a sarkítással azt hozza a felszínre, hogy mennyire mást jelentenek nekünk a szavak. Aztán meg csodálkozunk, ha nem értjük egymást.

Mi is van a tudatos táplálkozással? Röhögünk Besenyő Pista bácsin, aki azt mondja : "végig tudom, hogy eszem" Mi van, ha tényleg ilyesmi: csak jelenlét. Hányszor eszünk a TV előtt, dühből, félálomban? Ilyenkor hol a tudatosság? 

Nevetséges, hogy egy férfi beszél az otthonszülésről, elképzeli, milyen lehet, amikor jönnek a fájások? Hogy is van ez a gyakorlatban? Csak nem ám, hogy többségében férfiak alkotják a jogszabályokat, amik meghatározzák, hogy ki szülhet otthon?  Hogy is van az, hogy a legtöbb nőgyógyász férfi?

Az a  normális világ, ahol vagy bolondnak néznek, vagy megkérdezik, mit szívtál, ha mosolyogsz, netán hangosan nevetsz? 

Hülye akarsz lenni, nooooormális, vagy mindkettő, vagy egyik sem?

Eredetileg Rúzsa Magdit akartam küldeni Nektek, hogy köszöntsük az áprilist, a tavaszt, a megújulást, meg ki tudja, még mit, így ezt is idebiggyesztem. számomra megunhatatlan, annyi könnyedség van benne, hogy....

A szövege meg nekem mindig mást ad.

Élvezd a szép tavaszt, a választást, ami csak a Tiéd, hogy hogyan éled az életed.

Ha szeretnéd tágítani a világod, több könnyedséget és nevetést, ismerek egy remek módszert, akár most is jelentkezhetsz!

 

 

Kép forrása: datalinkek.com